Гравиране на стъкло

Технологията за гравиране на стъкло е позната още от древността, а през ХVІІ и ХVІІІ век се популяризира силно  в Бохемия – върху така наречения „бохемски кристал”.  Върху него започват да гравират сюжети, флорални мотиви  и природни картини, което го популяризира в цяла Европа.  В днешно време един от най-ефектните материали за гравиране си остава стъклото. Лазерният лъч въздейства чрез „почукващи“ удари върху повърхността на стъклената основа, като така създава изключително детайлен образ и добавя изтънчена визия към обработваното изделие. За нас технологията за гравиране на стъкло не е само метод за декорация на различни предмети, а своеобразен вид съвременно изкуство, предлагащо изработка на изключително ефектни изделия! В случай, че имате собствено виждане или проект за гравиране на стъкло на фирмен знак или портрет върху стъклен предмет, консултирайте се с нас за търсене на общо подходящо решение.

Предимства при гравиране на стъкло

  • Гравиране на изображения с изключително висока резолюция (1000dpi);
  • Изработка на уникални подаръци;
  • Дълготраен отпечатък;
  • Разнообразни дизайнерски решения за постамент или рамкиране;
  • Възможност за гравиране на изображения и графики;

 Интересно за гравиране на стъкло

Интересно при технологията на лазерното гравиране на стъкло, е че изграждането на изображението се получава от 1bit-ово изображение. Това означава, че лазерния лъч не работи с различни мощности за да постигне нюанси на сивото. За да постигне усещането за нюанси роля играе единствено гъстотата на точките съставляващи изображението. С голяма гъстота на точки, които се обработват материала, получаваме тъмна зона и обратно – там където обработка липсва, или е с малка гъстота на точките – светъл участък. Това се вижда ясно на на примерното изображение, показано по-долу:

       С колкото по-голяма резолюция е изображението (с по-голяма гъстота на точките), толкова по-детайлно е полученото изображение. При гравиране върху материали като стъкло и мрамор е необходимо изображението да бъде конвертирано в негатив, тъй като обработената от лазерния лъч област става светла, а необработената – тъмна. Това се налага поради описания по-горе принцип за гравиране на 1-bit изображения. Не бива да пропускаме, че в определени случай се работи и с няколко режима на мощност за постигане на определени крайни резултати. Такъв пример е изработката на фирмени печати, където за да добият буквите и графиките стабилност, с няколко последователни режима на мощност, лазерът им оформя конусна основа.

Изисквания

Можете да ни изпращате вашите изображения във формат .jpg, .bmp, .png. или друг формат за растерни изображения, или ако разполагате с векторни файлове, често ползвани при графики – .eps, .cdr, .ai, .svg или друг векторен формат.

Желателно е при растерните изображения да се ползва файл с висока резолюция, добра и равномерна осветеност на обектите намиращите се на снимката. Колкото по-качествена е фотографията, толкова по-добри ще са крайните резултати. Така ще избегнем и необходимостта от по-сериозна допълнителна обработка на изображението, за да стане то годно за лазерно гравиране на стъкло.

Примери за лазерно гравиране на стъкло

Как протича работния процес при поръчка?

След като получим изображението се уточнява размера, който ще се гравира, както и моделът на постамент или поставка, върху която ще стои гравюрата. Ние ще обработим Вашето изображение във файл съдържащ работните режими на гравиране. Изходния работен файл е с изключително висока резолюция (1000dpi), което дава изключително детайлни резултати. Поръчка можете да направите по телефон, по e-mail, или чрез контактната форма по-долу в сайта.

Формуляр за запитване или поръчка

Прикачи изображение 1

Прикачи изображение 2

Прикачи изображение 3